Yusuf Çifci yazdı
Fas, son yıllarda turistlerin uğrak noktası haline geldi. Bunun için oldukça haklı sebepleri var. Mistik kimliği, mimarisi, kültürel dokusu ve başta çöl olmak üzere muhteşem doğası Fas’ı göz
de bir turistik destinasyon haline getiriyor. Peki, Fas’a nasıl gidilir, Fas’ta gezilecek yerler neler, Fas’ta ne yenir, Fas’tan ne hediye alınır? Hepsi bu yazının konusu. Hazırsanız başlıyoruz.
Fas’a nasıl gidilir?
Öncelikle Türkiye’den Fas’a gitmek için iki yöntem bulunuyor: Ya direkt Türkiye – Fas uçuşu ile gitmek ya da İspanya üzerinden feribot ile gitmek. Biz ilk yöntem ile yani direkt uçuş ile Fas’a gittik. Fas, uçuşları döviz kurları nedeniyle pahalı. En ucuz olarak iki seçenek var: Pegasus ve Air Arabia firmaları. Biz daha ucuz olması sebebiyle Air Arabia’yı tercih ettik. Tabii, koltuk aralıklarının aşırı dar olduğunu ve su dâhil hiçbir ikramlarının bulunmadığını baştan söylemeliyim. Yaklaşık altı saat süren yolculukta bu takım olumsuzluklar sizin için problem değilse bu firmayı tercih edebilirsiniz. Bu arada yorumlarda uçak biletinin hangi kredi kartıyla alınmışsa check-in sırasında kartın ibraz edilmesi gerektiği yazıyordu. Bu bilgiyi Air Arabia’nın müşteri hizmetlerinde de teyit ettim ama yolculuk sırasında sormadılar. Ayrıca uçak havalanmadan önce de yolculuk duası yapılıyor.
Fas'ta bütün binaların mavi renge boyandığı bir şehir
Fas Güvenli Bir Ülke mi?
"Fas güvenli bir ülke mi?" sorusunun cevabını şu yazıda detaylı bir şekilde anlattık.
Fas Rotası Nasıl Hazırlanmalı?
Fas coğrafi olarak büyük bir ülke. Bu yüzden seyahat planlaması yaparken bu konu ihmal edilmemeli. Biz altı günlük bir süre zarfında şu rotayı takip ettik: Kazablanka –Rabat - Şafşavan – Fes – Marakeş – Merzouga – Kazablanka. Bu yazıda da bu şehirleri ele alacağım.
Aslında altı günlük bir süre bu rota için oldukça az olmasına karşın vakit sorunumuz olduğu için bu şekilde bir planlama yaptık. Fas için en ideal süre en az on gün olmalı.
Fas'ta kahve ve geleneksel Fas tatlısı sunumu
Fas Bütçesi Nasıl Hazırlanmalı? Fas Pahalı Bir Ülke mi?
Fas para birimi olarak dirhemi kullanıyor. Dirhem TL’ye göre yaklaşık iki kat daha değerli (Şubat 2023). Bunun yanında özellikle yeme – içme oldukça ucuz. 60 dirheme rahatlıkla doyuyorsunuz. En büyük gider uçak biletinde. Uçak bileti hariç günlük 100 dolar ile konaklama dâhil bütün ihtiyaçlar rahatlıkla giderilebilir. Oteller yine aynı şekilde pek de pahalı değil. Her bütçeye uygun konaklama alternatifleri var.
Fas'ta içerisinde yüzlerce çeşit bitkinin yer aldığı bir bahçe
Fas’ta Nerede Kalınır? Önceden Otel Rezervasyonu Yapılmalı mı?
Fas’ta konaklamak için aslında pek çok alternatif bulunuyor. Her bütçeye uygun oteller ve hosteller neredeyse her şehirde bol miktarda var. Özellikle Kazablanka şehrinde uluslararası zincir oteller başta olmak üzere pek çok seçenek var. Marakeş ve Fes şehrinde ise riad adı verilen evler bulunuyor. Riad Fas’a özgü bir mimari yapı. Bu yapıların ortasında üstü kapalı bir avlu ve çeşitli katlarda da daireler bulunuyor. Bu mimari yapının aslında İran bahçelerinden etkilenerek yapıldığı düşünülüyor. Bence otelde konaklamak yerine Fas’ı daha yakından tanımak adına riyadlarda kalmalısınız. Hem otontik mekanlar hem de oldukça konforlu. Fiyat olarak gayet makul. Ortalama fiyat kişi başı fiyatı kahvaltı dâhil 250 dirhem civarında (Şubat 2023).
Biz Marakeş şehrinde Riad İnaka isimli riadda konakladık. Hem temiz ve konforluydu hem de kahvaltısı gayet göz doyurucuydu.
Fas'ta kahvaltı
Bu arada biz güvenemediğimiz için önceden rezervasyon yaptırmadık. Zaten gittiğinizde turistik yerlerde konaklama sorunu yaşamıyorsunuz. Bu yüzden önceden rezervasyon yaptırmanıza gerek yok. Ayrıca fotoğraflar Fas’ta yanıltıcı olabiliyor. Konaklayacağınız mekanı görerek tercih etmek sizi birçok anlamda mutlu edecektir.
Fas’ta Ne Yenir?
"Fas'ta ne yenir?" sorusuna uzun uzun cevap vermek istedik ve aşağıdaki gibi bir yazı hazırladık. "Fas'ta ne yenir?" sorusunun cevabı:
Fas’tan Hediye Olarak Ne Alınır?
Fas’tan hediye almak isterseniz Fas bu konuda size pek çok alternatif sunuyor. Fas’tan alınabilecek hediyelikler şöyle:
Argan Yağı
Fas’ın neredeyse her yerinde argan yağı satılıyor. Özellikle Marakeş’teki aktarlardan hediyelik olarak argan yağı satın alabilirsiniz.
Seramik
Fas seramik işçiliğinde kendini oldukça geliştirmiş bir ülke. El yapımı ve rengarenk seramik ürünler gerçekten de güzel görünüyor. Marakeş’ten yahut Fes şehrinden bu seramik ürünlerden satın alabilirsiniz.
Fas Tatlıları
Fas’tan satın alınabilecek bir diğer ürün ise Fas tatlıları. Fas’ın her yerinde oldukça ekonomik fiyatlara tatlılar satılıyor. Bu tatlılardan sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.
Deri
Deri ürünler Fas’ta oldukça yaygın. Zaten Fes şehrinde dünyanın en büyük tabakhanelerinden biri bulunuyor. Fes başta olmak üzere birçok şehirden bu deri ürünlerden satın alabilirsiniz.
Fas’ta Gezilecek Yerler Neler?
Fas’ın gezilecek turistik noktaları arasında pek çok yer bulunuyor. Yazının başında da belirttiğim gibi Fas büyük bir coğrafya. Biz bu yazıda sırasıyla Kazablanka, Şafşavan, Fes ve Merzouga şehirlerini ele alacağız.
KAZABLANKA
Kazablanka, Fas’ın nüfus olarak en büyük ve en modern şehri. Şehir, Kuzey Atlas Okyanusu kıyısında bulunuyor. Buna rağmen Fas’ın diğer şehirlerine oranla Kazablanka’da pek de görülecek yerler yok.
Kazablanka ile ilgili aşağıdaki bağlantıda uzun bir yazı hazırladık. Kazablanka'da gezilecek yerleri merak ediyorsanız aşağıdaki yazı tam size göre.
Fas'ta çölde otlayan iki deve
MARAKEŞ
Marakeş Fas’ın en otantik şehirlerinden bir tanesi. Marakeş’te kendinizi bir masal kahramanı olarak buluyorsunuz. Maymunlar, yılanlar, kumarbazlar, falcılar, akrobatlar, geleneksel dansçılar… Sanki bir rüyanın içindesiniz. Adeta büyülü bir şehir Marakeş.
Kazablanka'da olduğu gibi Marakeş için de bir rehber hazırladık. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Marakeş'te gezilecek yerleri öğrenebilirsiniz. İşte Marakeş'te gezilecek yerler:
Fas'ta bir ara sokak
Pek çok film ve dizinin çekildiği bir kerpiç uygarlığı: Aid Benhaddou
Aid Benhaddou, Fas’ta görebileceğiniz en masalsı noktalardan bir tanesi. Atlas Dağları’nı aşıp Fas’ın çöl şehri Merzouga’ya giderken yol üzerinde bulunuyor. Marakeş şehrine yaklaşık dört saat uzaklıkta. Aid Benhaddou’nun en dikkat çekici özelliği büyük yapımlara ev sahipliği yapmış bir film platosu oluşu.
Aid Benhaddou'yu kısaca bitirmek istemedik ve masalsı kasaba için ayrıyeten bir yazı hazırladık. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Fas'ta mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelen Aid Benhaddou hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Fas'ta geleneksel kıyafetleri ile gösteri yapan bir topluluk
FES
Fes, Fas’ın en büyük şehirleri arasında yer alıyor. Sömürge günlerine kadar da devlete başkentlik yapmış. Zaten Türkçede ülkenin adını Fas olarak adlandırmamızın sebebi de bu şehir.
Fas'ın üçüncü büyük şehri ve tabakhaneleriyle ünlü Fes hakkında yine detaylı bir rehber hazırladık.
ŞAFŞAVAN
Fas'ın kuzeybatısında yer alan küçük bir şehir olan Şafşavan, mavi rengiyle tanınıyor. Bu şirin yerleşim yeri, Fas’ın okyanus kıyısındaki önemli şehirlerinden Tanca’ya sadece iki saat uzaklıkta. Fas’ın en büyük şehri Kazablanka’dan ise yaklaşık yedi saatlik bir yolculuk ile buraya ulaşıyorsunuz.Fas yazımız burada noktalanıyor. Sormak istediğiniz sorular yahut eklemek istedikleriniz varsa yorumlara yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.
Yusuf bey ilginiz için çok teşekkür ederiz .Çok yardımcı oldunuz
MERHABA.BİZDE NİSAN AYINDA (16 NİSAN 22 NİSAN ) AYNI GÜZERGAHLA BİR TUR P-LANLIYORUZ.KASABLANKADAN ARAÇ KİRALAYACAĞIZ.NERELERDE KAÇAR GÜN KALDINIZ?.SIĞDIRAMAYACAĞIMIZI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ İÇİN MERZOUGOYU ÇIKARIP OURZAZATEDEN DÖNSEK Mİ DİYE DÜŞÜNÜYORUZ.MARAKEŞE DAHA YAKIN BİR YERDE ÇÖL TURU YAPABİLECEĞİMİZ BİR YER VAR MI? HALİ HAZIRDA TUR PROGRAMINIZ VARSA BİZİMLE PAYLAŞABİLİRSENİZ SEVİNİRİZ. PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ