Yusuf Çifci yazdı
İran’da herkesin bildiği meşhur bir atasözü vardır: “Esfahan nisf-ı cihan, eger Tabriz nebaşed”. İranlılar bu sözle şunu anlatırlar: İsfahan şehri dünya güzelliklerinin yarısıdır, şayet Tebriz şehri olmasaydı. Yani anlayacağınız İran’ın sırf iki şehri bile dünya güzelliklerinin yarısına bedel. Gerçi Nedim de İstanbul Kasidesi’nde “Bu şehr-i Sitanbul ki bi misl ü behâdır / Bir sengine yek pâre Acem mülkü fedadır.” der ama tabii niyetimiz burada ülke ya da şehirleri kıyaslamak değil. Bu yazıyı yazmaktaki niyetim dünya güzeli İran ile ilgili gözlemlerimi paylaşmak ve bu harika ülkede hem ucuz hem de dolu dolu bir tatilin kendi tecrübelerimden yola çıkarak ipuçlarını vermek. Hazırsanız başlıyoruz!
İran, uzun yıllardır ambargolarla boğuştuğu için ekonomisi pek de iyi durumda değil. İşsizlik belki de İran’ın en büyük sorunu. Bu sebeplerden dolayı şaşıracaksınız ama TL, İran riyalinde daha değerli. İran’da para olayı biraz karışık olsa da anlaşılabilmesi adına TL Türk lirasından 3,5 kat daha değerli dersek daha ne anlaşılabilir. (Temmuz 2021). Ayrıca dolar konusunda da yine İran çok şansız. 1 dolar İran riyalinden 27 kat daha değerli. Yani bu demek oluyor ki Türkiye’den giderken dolar ile gitmek daha karlı olacak.
İran’da yaklaşık olarak 10 gün kaldım ve ulaşım hariç 200 dolar harcadım. Tabii, bunu yaparken hiçbir şeyden de kısmadım. Canım ne istiyorsa onu yaptım. Ulaşım gibi bazı harcamalardan ise tasarruf etmeye de çalıştım. Madde madde kendi tecrübelerimi sizinle de paylaşıyorum. Keyifli okumalar.
Yezd şehri ile ilgili yazdığım yazıyı aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
Uçak biletlerimiz hazır mı?Galiba İran ile ilgili en masraflı kalemlerden bir tanesi uçak bileti. Bütün gezginlerin bildiği gibi uçak biletinin önceden alınması yahut hava yolu firmalarının kampanyalarının takip edilmesi ucuz uçak biletinin anahtarı. Peki, İran’a giderken hangi hava yolu firması tercih edilmeli? İran’a ait uçak firmalarına baktığımızda karşımıza Mahan Air, İranair ve İran Aseman firmalarının çıktığını görüyoruz. Skyscanner üzerinden taratıldığında karşınıza bu firmalar çıkıyor ve fiyatları daha uygun. Gel gelelim ki sizi yönlendirdikleri site ya açılmıyor ya da tercüme sorunu var. Eğer ki İranlı tanıdıklarınız var ise adınıza bu firmalardan bilet aldırabilirsiniz. Türkiye üzerinden almak hayli güç ve üstelik de güven vermiyor. Bu arada üzülerek söylüyorum ki bu firmaların uçakları oldukça eski.
Türkiye firması olarak ise fiyat performans olarak Pegasus’un avantajlı olduğunu görüyoruz. Pegasus’un diğer firmalara göre belli eksileri olsa da sadece 2 saatlik bir yolculuk için bence bunlar çok da önemli değil. Bu yazının konusu konfordan ziyade bütçe. Bu arada klasik rota olarak Tahran > İsfahan > Yezd > Şiraz rotasını izleyecekseniz dönüş biletinizi yine Tahran’dan alırsanız çok daha avantajlı olur. Yanlış hatırlamıyorsam arada 1000 TL fark vardı. Geziyi bitirdikten sonra Şiraz’dan 60 TL karşılığında 10 saatlik bir yolculuk ile Tahran’dan binmeniz bütçenize epey katkı sağlayacaktır. (Temmuz 2021) Unutmayın konumuz bütçe.
İran’da nerede kalmalıyım?
İran otel konaklaması olarak kendini pek de geliştirebilmiş bir ülke değil. Otellerde sunulan hizmetler oldukça kısıtlı ve diğer pek çok şeye göre de pahalı. Ayrıca İran’a son yıllarda turist akını var. Bunun yanında otel sayısı yeterli değil. Salgın süreci olduğu için şimdilik yer sorunu olmasa da normal zamanlarda boş yer bulmak da güç. Ayrıca Airbnb de ülkede yasaklı siteler arasında yer alıyor ve insanlar VPN aracılığı ile bile evlerini böyle bir kiralama yöntemine açmıyor. Peki, otel seçeneğimiz yoksa ne yapmalı? Cevabı Couchsurfing!
Nedir bu Couchsurfing?
Couchsurfing, dünya üzerinde pek çok gezginin birbirini ücret almadan eğer ki evleri ve zamanları müsaitse ağırladıkları bir sosyal paylaşım ağı. Önceki yıllarda ücretsiz olan Couchsurfing, yanılmıyorsam son iki yıldır cüzzi bir ücret olsa da artık paralı. Yanlış anlaşılmasın, ücreti ev sahipleri değil couchsurfing uygulama içi ücret olarak alıyor. O da sınırsız olarak kullanım 87 TL. (Temmuz 2021 App Store) Yani 87 TL vererek dünyanın her yanındaki ev sahipleri ile buluşabilirsiniz. Tabii, hep bana da olmasın siz de zaman zaman evinizi ülkenize gelen gezginlere açmalısınız.
Couchsurfing nasıl kullanılır?
Öncelikle Google Play yahut App Store’da Couchsurfing araması ile uygulamayı indiriyoruz. Uygulamayı indirdikten son az önce söylediğim ücret ödemesini yapıyoruz ve artık hazırız. Uygulamanın Türkçe sürümü maalesef ki bulunmuyor. Bu yüzden de yola İngilizce ile devam etmeliyiz.
1- Öncelikle profilimizi dikkatli ve ciddi bir şekilde dolduruyoruz. Kısa cevaplar yerine kendinizi tanıtan uzun cevaplar vermeniz insanların sizi evlerine konuk etmede ve güvenmede olumlu puan getirecektir.
2- Olabildiğince sizi yansıtan çok fotoğraf kullanın.
3- Lütfen bilgileriniz doğru olsun. Örneğin sigara kullanıp kullanmamanız kısmı.
Bilgilerimizi doldurduktan sonra artık ev sahibi arayabiliriz. Couchsurfing’te ülkenin tamamı olarak değil, şehir şehir arama yapmalısınız. Arama butonuna gideceğiniz şehri yazdığınızda karşınıza o şehirdeki ev sahipleri ve o şehirde seyahat halinde olan gezginleri göreceksiniz. Konumuz şimdilik ev sahipliği olduğu için yola bu şekilde devam edelim. Ev sahiplerini seçtiğinizde karşımıza onlarca profil çıkacak. Burada asıl dikkat edilmesi gereken nokta bu ev sahibinin Couchsurfing’i aktif olarak kullanıp kullanmadığı. Yani bir hevesle hesap açmış olup kullanmıyor olabilir de. Yapacağımız şey filtre kısmından yakın zamanda online olan kullanıcıları aratmak. Bu arada filtre bölümünden çeşitli kısıtlamalar da yapabilirsiniz. Mesela İran’da çok fazla Türkçe konuşan kişi olduğu için konuşulan dil seçeneğini Türkçe olarak ayarlayabilirsiniz.
Peki ya sonra?
Arama butonuna gideceğimiz şehri yazdıktan sonra misafir kabulü açık olan insanlara hem istek gönderiyoruz hem de bu şehre geliş sebebimizi net bir şekilde anlatıyoruz. Eğer ki kriterler her iki taraf için de uygunsa tebrikler kalacak yer buldunuz. Tatilimizden birkaç gün değil de en az bir hafta önce insanlarla iletişime geçmek işimizi kolaylaştırabilir.
Ayrıca gideceğiniz şehirle ilgili konaklama ilanı açmanız da sadece sizin değil insanların size yazmalarını sağlayabilir.
İran ve Couchsurfing
Couchsurfing de İran’da yasaklı siteler arasında yer alsa da VPN aracılığı ile oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. İranlılar da tıpkı Türkiyeliler gibi misafirperver olduğu için düzgün de bir profiliniz varsa sizi seve seve evlerinde konuk ediyorlar. Ben Tahran > İsfahan > Yezd > Şiraz rotasında ilk üç şehirde Couchsurfing yaptım, Şiraz’da ise özellikle bir hostelde konakladım.
Her üç şehirde de yanında kaldığım insanlar muhteşem bir şekilde beni ağırladılar. Evlerinde yemek yaptılar, beni şehirde saatlerce arabaları ile gezdirdiler. Bu arada giderken Türkiye’ye has minik bir hediye götürmeniz onları çok mutlu ediyor. Ben giderken minik kutularda lokum götürmüştüm.
Peki, ya hostel kullanırsak?
İran’da sadece Şiraz şehrinde hostel kullandım. Hem ucuz hem de oldukça temizdi. Sohrab Traditional Hostel isimli bu hosteli yazmak boynumun borcudur. Bahçesi de ayrıca oldukça şirindi. Temmuz 2021 itibari ile TL cinsinden günlük 40 TL gibi bir ödeme yapmıştım.
İran’da kendi hattınızı kullanmanız zor. Bu yüzden de bir İran hattı almamız gerekiyor. Bir İran hattı almak hem ucuz hem de çok kolay. İran hattı nereden alınır dediğinizi sanki duyar gibiyim. Ben Tahran havalimanından almıştım. Havalimanına indiğinizde orada bir GSM şirketi bankosu var. Ben gittiğimde görevli Türkçe biliyordu. Bir hat almak istediğimde seçenek sundu. 20 GB interneti olan paketi tercih ettim. Yanılmıyorsam 2 dolar civarı bir ödeme yaptım. Yanlış bilinenin aksine internet oldukça iyi çekiyor. 10 günlük İran gezimde bu 20 GB internet bol bol yetmişti.
Şehir içi taşımacılıkta taksi değil Snapp kullanın!
İran’da hem şehir içi hem de şehirlerarası ulaşım oldukça ucuz. Bunda ilk etken benzinin oldukça ucuz olması. Ayrıca devlet her ay belli oranda ücretsiz olarak da benzin veriyor vatandaşlarına.
Bunun yanında İran’da taksilerde taksimetre bulunmuyor. Bu yüzden yolculuk öncesi taksici ile pazarlık etmeniz gerekiyor. Maalesef İran’da taksiciler kandırmaya hevesli. Peki, ne yapacağız? Cevabı Snapp uygulamasında gizli. Snapp uygulaması bir nevi İran’ın Uber’i. Fiyatlar Türkiye ile kıyaslandığında oldukça komik. Ben ücret öderken utandığım için hem uygulamada yazandan daha çok ücret verdim. Çok uzun mesafede bile çok cüzi ücretler ödüyorsunuz. İran’a gittiğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Bu arada Snapp uygulamasının sadece Play Store versiyonu var. İphone kullanıcıları Google’a Snapp İphone yazdıklarında çıkan siteden uygulamayı indirmelerine gerek kalamadan online olarak kullanabilirler.
Şehirlerarası taşımacılık İran’da ucuz mu?
Şehir içinde olduğu içi şehirlerarası ulaşımda da İran genel olarak ucuz bir ülke. Uçak yerine ben gideceğim şehirlere otobüs ile gitmeyi tercih ettim. Mesela 10 saatlik Şiraz – Tahran yolculuğuna sadece 60 TL ödedim. Uçak yerine otobüsü tercih etmek ekonomik olarak sizi rahatlatabilir. Bu arada otobüs biletini online olarak da orada tanıştığınız İranlı dostlarınıza aldırabilirsiniz. Ambargo nedeniyle dünyanın geri kalanının kullandığı kredi kartları İran’da geçmiyor.
İran yeme içme konusunda pahalı mı?
Yazının başında da söylediğim gibi İran birçok konuda oldukça ucuz bir ülke. Yeme içme konusunu da yine İran’da dert etmemeniz gerekiyor. Ortalama olarak 30 TL gibi bir ücretle hem iyi bir yemek yiyorsunuz hem de tıka basa doyabiliyorsunuz.
Benim İran konusundaki tecrübelerim böyleydi. Siz de merak ettiklerinizi yahut kendi tecrübelerinizi yorum bölümüne yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.
www.murekkephaber.com
İran’da herkesin bildiği meşhur bir atasözü vardır: “Esfahan nisf-ı cihan, eger Tabriz nebaşed”. İranlılar bu sözle şunu anlatırlar: İsfahan şehri dünya güzelliklerinin yarısıdır, şayet Tebriz şehri olmasaydı. Yani anlayacağınız İran’ın sırf iki şehri bile dünya güzelliklerinin yarısına bedel. Gerçi Nedim de İstanbul Kasidesi’nde “Bu şehr-i Sitanbul ki bi misl ü behâdır / Bir sengine yek pâre Acem mülkü fedadır.” der ama tabii niyetimiz burada ülke ya da şehirleri kıyaslamak değil. Bu yazıyı yazmaktaki niyetim dünya güzeli İran ile ilgili gözlemlerimi paylaşmak ve bu harika ülkede hem ucuz hem de dolu dolu bir tatilin kendi tecrübelerimden yola çıkarak ipuçlarını vermek. Hazırsanız başlıyoruz!
İran, uzun yıllardır ambargolarla boğuştuğu için ekonomisi pek de iyi durumda değil. İşsizlik belki de İran’ın en büyük sorunu. Bu sebeplerden dolayı şaşıracaksınız ama TL, İran riyalinde daha değerli. İran’da para olayı biraz karışık olsa da anlaşılabilmesi adına TL Türk lirasından 3,5 kat daha değerli dersek daha ne anlaşılabilir. (Temmuz 2021). Ayrıca dolar konusunda da yine İran çok şansız. 1 dolar İran riyalinden 27 kat daha değerli. Yani bu demek oluyor ki Türkiye’den giderken dolar ile gitmek daha karlı olacak.
İran’da yaklaşık olarak 10 gün kaldım ve ulaşım hariç 200 dolar harcadım. Tabii, bunu yaparken hiçbir şeyden de kısmadım. Canım ne istiyorsa onu yaptım. Ulaşım gibi bazı harcamalardan ise tasarruf etmeye de çalıştım. Madde madde kendi tecrübelerimi sizinle de paylaşıyorum. Keyifli okumalar.
Yezd şehri ile ilgili yazdığım yazıyı aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
İLGİLİ HABER
Zerdüştlüğün kadim şehri: YezdUçak biletlerimiz hazır mı?Galiba İran ile ilgili en masraflı kalemlerden bir tanesi uçak bileti. Bütün gezginlerin bildiği gibi uçak biletinin önceden alınması yahut hava yolu firmalarının kampanyalarının takip edilmesi ucuz uçak biletinin anahtarı. Peki, İran’a giderken hangi hava yolu firması tercih edilmeli? İran’a ait uçak firmalarına baktığımızda karşımıza Mahan Air, İranair ve İran Aseman firmalarının çıktığını görüyoruz. Skyscanner üzerinden taratıldığında karşınıza bu firmalar çıkıyor ve fiyatları daha uygun. Gel gelelim ki sizi yönlendirdikleri site ya açılmıyor ya da tercüme sorunu var. Eğer ki İranlı tanıdıklarınız var ise adınıza bu firmalardan bilet aldırabilirsiniz. Türkiye üzerinden almak hayli güç ve üstelik de güven vermiyor. Bu arada üzülerek söylüyorum ki bu firmaların uçakları oldukça eski.
Türkiye firması olarak ise fiyat performans olarak Pegasus’un avantajlı olduğunu görüyoruz. Pegasus’un diğer firmalara göre belli eksileri olsa da sadece 2 saatlik bir yolculuk için bence bunlar çok da önemli değil. Bu yazının konusu konfordan ziyade bütçe. Bu arada klasik rota olarak Tahran > İsfahan > Yezd > Şiraz rotasını izleyecekseniz dönüş biletinizi yine Tahran’dan alırsanız çok daha avantajlı olur. Yanlış hatırlamıyorsam arada 1000 TL fark vardı. Geziyi bitirdikten sonra Şiraz’dan 60 TL karşılığında 10 saatlik bir yolculuk ile Tahran’dan binmeniz bütçenize epey katkı sağlayacaktır. (Temmuz 2021) Unutmayın konumuz bütçe.
İran’da nerede kalmalıyım?
İran otel konaklaması olarak kendini pek de geliştirebilmiş bir ülke değil. Otellerde sunulan hizmetler oldukça kısıtlı ve diğer pek çok şeye göre de pahalı. Ayrıca İran’a son yıllarda turist akını var. Bunun yanında otel sayısı yeterli değil. Salgın süreci olduğu için şimdilik yer sorunu olmasa da normal zamanlarda boş yer bulmak da güç. Ayrıca Airbnb de ülkede yasaklı siteler arasında yer alıyor ve insanlar VPN aracılığı ile bile evlerini böyle bir kiralama yöntemine açmıyor. Peki, otel seçeneğimiz yoksa ne yapmalı? Cevabı Couchsurfing!
Fotoğrafta Yezd şehrinde yanlarında kaldığım Muhammet ve Zeynep çiftini görüyorsunuz. Üniversitede tanışmışlar ve gerçekten de harika bir çift.
Nedir bu Couchsurfing?
Couchsurfing, dünya üzerinde pek çok gezginin birbirini ücret almadan eğer ki evleri ve zamanları müsaitse ağırladıkları bir sosyal paylaşım ağı. Önceki yıllarda ücretsiz olan Couchsurfing, yanılmıyorsam son iki yıldır cüzzi bir ücret olsa da artık paralı. Yanlış anlaşılmasın, ücreti ev sahipleri değil couchsurfing uygulama içi ücret olarak alıyor. O da sınırsız olarak kullanım 87 TL. (Temmuz 2021 App Store) Yani 87 TL vererek dünyanın her yanındaki ev sahipleri ile buluşabilirsiniz. Tabii, hep bana da olmasın siz de zaman zaman evinizi ülkenize gelen gezginlere açmalısınız.
Bu fotoğrafta ise İsfahan şehrinde yanında iki gece kaldığım Muhammet'i görüyorsunuz. Muhammet Turizm okuyan bir üniversite öğrencisi. Ayrıca bir restoranda da çalışıyor.
Couchsurfing nasıl kullanılır?
Öncelikle Google Play yahut App Store’da Couchsurfing araması ile uygulamayı indiriyoruz. Uygulamayı indirdikten son az önce söylediğim ücret ödemesini yapıyoruz ve artık hazırız. Uygulamanın Türkçe sürümü maalesef ki bulunmuyor. Bu yüzden de yola İngilizce ile devam etmeliyiz.
1- Öncelikle profilimizi dikkatli ve ciddi bir şekilde dolduruyoruz. Kısa cevaplar yerine kendinizi tanıtan uzun cevaplar vermeniz insanların sizi evlerine konuk etmede ve güvenmede olumlu puan getirecektir.
2- Olabildiğince sizi yansıtan çok fotoğraf kullanın.
3- Lütfen bilgileriniz doğru olsun. Örneğin sigara kullanıp kullanmamanız kısmı.
Bilgilerimizi doldurduktan sonra artık ev sahibi arayabiliriz. Couchsurfing’te ülkenin tamamı olarak değil, şehir şehir arama yapmalısınız. Arama butonuna gideceğiniz şehri yazdığınızda karşınıza o şehirdeki ev sahipleri ve o şehirde seyahat halinde olan gezginleri göreceksiniz. Konumuz şimdilik ev sahipliği olduğu için yola bu şekilde devam edelim. Ev sahiplerini seçtiğinizde karşımıza onlarca profil çıkacak. Burada asıl dikkat edilmesi gereken nokta bu ev sahibinin Couchsurfing’i aktif olarak kullanıp kullanmadığı. Yani bir hevesle hesap açmış olup kullanmıyor olabilir de. Yapacağımız şey filtre kısmından yakın zamanda online olan kullanıcıları aratmak. Bu arada filtre bölümünden çeşitli kısıtlamalar da yapabilirsiniz. Mesela İran’da çok fazla Türkçe konuşan kişi olduğu için konuşulan dil seçeneğini Türkçe olarak ayarlayabilirsiniz.
Peki ya sonra?
Arama butonuna gideceğimiz şehri yazdıktan sonra misafir kabulü açık olan insanlara hem istek gönderiyoruz hem de bu şehre geliş sebebimizi net bir şekilde anlatıyoruz. Eğer ki kriterler her iki taraf için de uygunsa tebrikler kalacak yer buldunuz. Tatilimizden birkaç gün değil de en az bir hafta önce insanlarla iletişime geçmek işimizi kolaylaştırabilir.
Ayrıca gideceğiniz şehirle ilgili konaklama ilanı açmanız da sadece sizin değil insanların size yazmalarını sağlayabilir.
İran ve Couchsurfing
Couchsurfing de İran’da yasaklı siteler arasında yer alsa da VPN aracılığı ile oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. İranlılar da tıpkı Türkiyeliler gibi misafirperver olduğu için düzgün de bir profiliniz varsa sizi seve seve evlerinde konuk ediyorlar. Ben Tahran > İsfahan > Yezd > Şiraz rotasında ilk üç şehirde Couchsurfing yaptım, Şiraz’da ise özellikle bir hostelde konakladım.
Tahran'da ise bir sigorta şirketinde çalışan İbrahim'in yanında kaldım. O gün abisi ve arkadaşları da vardı.
Her üç şehirde de yanında kaldığım insanlar muhteşem bir şekilde beni ağırladılar. Evlerinde yemek yaptılar, beni şehirde saatlerce arabaları ile gezdirdiler. Bu arada giderken Türkiye’ye has minik bir hediye götürmeniz onları çok mutlu ediyor. Ben giderken minik kutularda lokum götürmüştüm.
Peki, ya hostel kullanırsak?
İran’da sadece Şiraz şehrinde hostel kullandım. Hem ucuz hem de oldukça temizdi. Sohrab Traditional Hostel isimli bu hosteli yazmak boynumun borcudur. Bahçesi de ayrıca oldukça şirindi. Temmuz 2021 itibari ile TL cinsinden günlük 40 TL gibi bir ödeme yapmıştım.
Evet, burası bir hostel. :)İran hattı nasıl alınır?
İran’da kendi hattınızı kullanmanız zor. Bu yüzden de bir İran hattı almamız gerekiyor. Bir İran hattı almak hem ucuz hem de çok kolay. İran hattı nereden alınır dediğinizi sanki duyar gibiyim. Ben Tahran havalimanından almıştım. Havalimanına indiğinizde orada bir GSM şirketi bankosu var. Ben gittiğimde görevli Türkçe biliyordu. Bir hat almak istediğimde seçenek sundu. 20 GB interneti olan paketi tercih ettim. Yanılmıyorsam 2 dolar civarı bir ödeme yaptım. Yanlış bilinenin aksine internet oldukça iyi çekiyor. 10 günlük İran gezimde bu 20 GB internet bol bol yetmişti.
Şehir içi taşımacılıkta taksi değil Snapp kullanın!
İran’da hem şehir içi hem de şehirlerarası ulaşım oldukça ucuz. Bunda ilk etken benzinin oldukça ucuz olması. Ayrıca devlet her ay belli oranda ücretsiz olarak da benzin veriyor vatandaşlarına.
Bunun yanında İran’da taksilerde taksimetre bulunmuyor. Bu yüzden yolculuk öncesi taksici ile pazarlık etmeniz gerekiyor. Maalesef İran’da taksiciler kandırmaya hevesli. Peki, ne yapacağız? Cevabı Snapp uygulamasında gizli. Snapp uygulaması bir nevi İran’ın Uber’i. Fiyatlar Türkiye ile kıyaslandığında oldukça komik. Ben ücret öderken utandığım için hem uygulamada yazandan daha çok ücret verdim. Çok uzun mesafede bile çok cüzi ücretler ödüyorsunuz. İran’a gittiğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Bu arada Snapp uygulamasının sadece Play Store versiyonu var. İphone kullanıcıları Google’a Snapp İphone yazdıklarında çıkan siteden uygulamayı indirmelerine gerek kalamadan online olarak kullanabilirler.
Şehirlerarası taşımacılık İran’da ucuz mu?
Şehir içinde olduğu içi şehirlerarası ulaşımda da İran genel olarak ucuz bir ülke. Uçak yerine ben gideceğim şehirlere otobüs ile gitmeyi tercih ettim. Mesela 10 saatlik Şiraz – Tahran yolculuğuna sadece 60 TL ödedim. Uçak yerine otobüsü tercih etmek ekonomik olarak sizi rahatlatabilir. Bu arada otobüs biletini online olarak da orada tanıştığınız İranlı dostlarınıza aldırabilirsiniz. Ambargo nedeniyle dünyanın geri kalanının kullandığı kredi kartları İran’da geçmiyor.
İran yeme içme konusunda pahalı mı?
Yazının başında da söylediğim gibi İran birçok konuda oldukça ucuz bir ülke. Yeme içme konusunu da yine İran’da dert etmemeniz gerekiyor. Ortalama olarak 30 TL gibi bir ücretle hem iyi bir yemek yiyorsunuz hem de tıka basa doyabiliyorsunuz.
Bu yemeğin adı Chelo Kebab. Oldukça lezzetli. Bu devasa tepsinin ücreti 30 TL.
Yediğim en pahalı yemek. Koca bir kuzu but ve yanına pilav. Ücreti 60 TL.
Benim İran konusundaki tecrübelerim böyleydi. Siz de merak ettiklerinizi yahut kendi tecrübelerinizi yorum bölümüne yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.
www.murekkephaber.com
Yazıyı okumaya kendimi kaptırmışken bitiverdi. İran'ın misafirperverliğini ve gezginler için çok önemli o*** bütçe konusunu hiç uzatmadan oldukça sade açıklamışsınız. Fotoğrafların samimiliğinden de olağanüstü etkilendim. Diğer şehirleri sabırsızlıkla bekliyorum.
Bu güzel bilgiler için teşekkür