İBB Miras tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından kültür sanat odaklı yaşam alanları olarak şehre kazandırılan Haliç Sanat Fener Evleri, yeni etkinliklerle şehre nefes aldırmaya devam ediyor.
Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü yıl sonu sergisi “OCULUS II: İçerideki Dünya, Dışarıdaki İstanbul”, 31 Mayıs’ta haliç sanat fener evleri 1’de ziyarete açılıyor.
İBB Kültür ve İBB Miras işbirliğiyle gerçekleşen, küratörlüğünü Dr. İpek Yeğinsü’nün, akademik danışmanlığını ise Dr. Balca Arda’nın üstlendiği sergi, Kadir Has Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü öğrencilerinin, İstanbul’dan hareketle insan olma deneyiminin evrenselliğini ortaya koyan, farklı tekniklerle üretilmiş çalışmalarını bir araya getiriyor.
Sergi; genç kuşağın duyarlılıklarını ve arayışlarını, birey-toplum, geçmiş-gelecek, içerisi-dışarısı arasındaki sınırları eritirken bu iki ölçek arasında hızla gidip gelen bir kurgu içinde sunuyor. Haliç Sanat’ın çoklu anlam katmanları ve çevresiyle olan ilişkisi kenti de kurguya dâhil ederek izleyicinin sergideki işler üzerinden kendi iç dünyasıyla yaşadığı karşılaşmaların ve yepyeni psiko-coğrafik olasılıkların önünü açıyor.
Üç alt temadan oluşan sergide “İçerideki Dünya” bireyin içsel yaşantılarına odaklanırken “Dışarıdaki İstanbul” da kent estetiği üzerinden görünür hale gelen toplumsal gerçekliklerin izini sürüyor. “Çevrim İçi-Çevrim Dışı” ise dijital teknolojilerin kültürel etkilerine eleştirel bir bakış sunuyor.
“OCULUS II: İçerideki Dünya, Dışarıdaki İstanbul” sergisi, 31 Temmuz’a kadar Haliç Sanat Fener Evleri 1’de, Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 arasında görülebilir.
Haliç Sanat: Fener Evleri
18. yüzyıl İstanbul sivil mimarisinin en özgün örnekleri arasında yer alan tarihî Fener Evleri, dönemin sosyo-kültürel statüsünü yansıtmaları bakımından da ayrı bir önem teşkil ediyor.
İBB Miras’ın evrensel koruma ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarının ardından yeni yaşam alanlarına dönüşerek İstanbullulara açılan Fener Evleri, “Haliç Sanat” adıyla kültür sanatın dönüştürücü gücünü Haliç kıyılarına taşıyor.
Sergi galerileri işleviyle yeniden kent hayatının bir parçası olan Haliç Sanat1, Haliç Sanat 2 ve Haliç Sanat 3 ile Cibalikapı’dan başlayıp Sveti Stefan Kilisesi’ne kadar uzanan sahil şeridi boyunca devam etmesi planlanan kültür rotasının ilk adımları hayata geçmiş bulunuyor.
Sergi Künyesi
Katılımcılar: Anıl Beran Demir, Ayla Karamustafa, Ayşe Ecem Gözütok, Berkay Telli, Cemre Akçal, Cemre Öztürk, Doğu Su Dönmez, Ece Odabaşıoğlu, Elifnur Selbük, Elvan Özgür, Emine Nur Mutlu, Ertekin Erdin, Hibah Ambreen, Ilsa Khan, İdil Avan, Kenana Albazal, Khudeeja Dawar, Menna Aly, Michela Palma, Muneeb Ahmad, Neda Süleyman, Nur Banu Büyükyılmaz, Omar Abdelghaffar, Özgün Göbel, Rawand Naser Aldeen, Rozerin Aytaş, Selene Nisan Serdaroğlu, Sena Ongun, Sena Elif Özkan, Simge Ceren Aydın, Sude Ergin, Sumaya Hayatullah, Taha Sertaç Gezer, Veli Emir Kahraman, Vania Khan
Sergi Ekibi: Ayla Karamustafa, Aylin Aslı Altınkılıç, Berranur Özbey, Bora Yalçın, Cemre Öztürk, Dalal Galip, Devin Dereli, Ege Erkorkmaz, Elifnur Selbük, Filiznur Kondakçı, Gülce Beyter, Haya Chahine, İdil Avan, Khudeeja Dawar, Maria Fernanda de Andre Gomes, Melike Acar, Menna Aly, Mohamed Meshari Fayad, Mine Güzel, Muhammad Anas Siddiqui, Muhammet Niyazi Kuriş, Niklas Ehret, Ozan Alp Küçükiş, Raghad Mohammed Qasem, Rana Karayılan, Rawand Naser Aldeen, Rozerin Aytaş, Selene Nisan Serdaroğlu, Selin Erdoğan, Senanur Soylu, Serin Bademsoy, Sude Ergin, Sude İnci, Sumaya Hayatullah, Sümeyye Akdere, Veli Emir Kahraman, Yağmur Baydır, Zaid Ahmad Jan, Zeynep Türk
Küratör: Dr. İpek Yeğinsü
Akademik Danışman: Dr. Balca Arda
Sergi Komitesi: Dr. Balca Arda, Bilal Savaş, Doruk Kumkumoğlu, Dr. İpek Yeğinsü, Mert Tanır, Sinan Göksel
Asistanlar: Melike Koçak, Yunus Emre Öztaş, Zeynep Uçar
Ziyaret Saatleri:
Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00
Ziyaret ücretsizdir.
FOTO KÜNYELER:
1. Muneeb Ahmad, Michela Palma “Kalabalıktaki Fısıltılar”, video still
2. Sena Elif Özkan, “Life Sim Lite”, video still
3. Selene Nisan Serdaroğlu, “Maslak ve Ötesi”, fotoğraf
4. Ayla Karamustafa, “İçimdeki Virüs”, fotoğraf
5. Ece Odabaşıoğlu, “Fikirtepe”, fotoğraf