Hermann Hesse ve Thomas Mann, 1930’lu ve 1940’lı yıllarda savaşın saçmalığına, diplomatların basiretsizliğine, Nazilerin vahşetine, milliyetçilikten beslenen tecrit ve ötekileştirmeye karşı durup Almanya ve Avrupa’nın kaderi için düşünen ve üreten iki yazar… “Mektuplar” iki önemli yazarın özel sohbetine tanık olmak isteyen okurlarını bekliyor.
1877’de Almanya’da dünyaya gelen Hermann Hesse, İlahiyat eğitimini yarıda bırakarak bir kitapçıda çalışmaya başladı ve 1904’ten sonra yazarlık kariyerine yöneldi. 1.Dünya Savaşı sırasında Alman militarizmini protesto etmek için İsviçre’ye yerleşen Hesse, 2.Dünya Savaşı’nda hem Nazilerin hem de antifaşistlerin eleştirilerine maruz kaldı. Bozkırkurdu, Boncuk Oyunu, Sidhartha gibi eserlerin sahibi olan Hesse, 1946 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.
1875 yılında Almanya’da doğan Thomas Mann, varlıklı ailesi sayesinde iyi bir eğitim gördü. Hitler iktidara gelince sürgüne gönderilen Mann, 1936 yılında Alman vatandaşlığından çıkarıldı. Önce İsviçre’ye ardından ABD’ye göç etti, fakat 1952’de yeniden İsviçre’ye döndü. Doktor Faustus, Buddenbrooklar, Büyülü Dağ gibi eserlerin sahibi olan Mann, 1929 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.
“Bir ‘yoldaş’ olarak sizi kaybettiğime üzüldüğüm zaman, sadece Almanya’daki durumumu düşünüyordum. Oradaki –tam olarak sizin hitap ettiğiniz kitlenin aynısı olmasa da- apolitik okurlar için ben Almanlık adına geri kalan her şeyi temsil ediyorum. Tüm yaşamın ve insanlığın politikleşmesi gerektiğine inanmıyorum ve kendimi de ölene kadar politik olmaktan koruyacağım.”
Mektuplar
Hermann Hesse-Thomas Mann
Çev: Nuriye Gülmen
Yayına Hazırlayan: Volker Michels-Anni Carlsson
Timaş Yayınları
Edebiyat
Yayınlanma: 06 Şubat 2017 - 16:15
Hermann Hesse ve Thomas Mann'ın mektupları Türkçede
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi iki yazarın, Hermann Hesse ve Thomas Mann’ın mektupları, ikisinin arasındaki büyük dostluğun yanında dönemin edebiyat, sanat, yayıncılık dünyasına ve politik gelişmelerine de ışık tutuyor.
Edebiyat
06 Şubat 2017 - 16:15
İlginizi Çekebilir