Abdullah Güner`in haberi
Mayıs [2013] ayında yeni çıkan kitapları sizler için bir araya getirdik. Bu ay yayınlanan kitaplar şöyle oldu:
PINAR YAYINLARI
SEFERİ YAZILAR, A.Vahap Akbaş, 214 Sayfa, 12,00 TL
İnsan, yaratılışı gereği gelişmiş bir merak duygusuna ve öğrenme arzusuna sahiptir. Bunun için her zaman özge yerler temaşa etmenin, özge insanlar ve hayatlar görmenin heyecanını yüreğinde taşır. Bu heyecan, çoğu zaman gezip görme arzusunu bir tutkuya dönüştürür. Dünyanın bir kitap olduğunu, seyahat etmeyenlerin onun hep bir sayfasını okuduğunu söylerler ya… Seyahat tutkunları işte o tek sayfayla yetinmeyenlerdir. Hatta Pablo Neruda’dan ilhamla söylersek, belki seyahat etmezlerse yavaş yavaş öleceklerini düşünenlerdir. Biliyorlar ki okumadıkları her sayfada fikirlerini geliştirecek ve “öz saygılarına düzen verecek” binbir zenginlik vardır.
ATEŞ ÇEMBERİNDEKİ BALKANLAR, 382 Sayfa, 17,50 TL
“Ateş Çemberindeki Balkanlar”da yazar Fransa’nın diğer ülkeler karşısındaki konumundan hareketle Balkan Harbine bakışını ister istemez Fransa merkezli olarak anlatmıştır. Bütün bu olumsuzluğu yaşatan savaşları başlatan ülkelerin saygı adı altında kullandıkları menfaatperest dili görmek mümkündür.
Kitapta Balkan Savaşına girmemiş ancak muharip ülkelerden birini kendine perde arkasında müttefik yapmış ülkelerin iç hesaplaşmaları ve savaşın gerek dışarıya, gerekse çarpışan ülkelere yansımasını sıcağı sıcağına anlatmıştır.
OTONOM YAYINCILIK
EV CANAVARI [Yazar: Kuzey Amerikalı anonim bir işçi], Çev. Deniz Esen, 152 sayfa, 15,00 TL
Ev Canavarı hayatımızın çok gündelik ve vazgeçilmez bir olgusunu, yalnızca bir “ev”i merkeze alarak onun etrafındaki türlü toplumsal ilişkileri inceliyor. Şantiyeden ve evlerin fiziksel inşasından başlayan kitap, yavaş yavaş daha fazla meseleyi birbirine bağlıyor. Kentsel dönüşüm ve şehir politikalarından cinsiyet rolleri ve kimlik politikalarına, taşeronluk ve spekülasyondan sendika sözleşmeleri ve müzakerelerine, tümüyle kişisel olan düşünce ve etkileşimlerden büyük ölçekli politik ve ekonomik kuvvetlere, bireysel inanç, acı ve direnişlerden yapısal bölüme ve istikrarsızlığa pek çok konu iç içe inşa ediliyor. Alaycı, güzel ve kasvetli siyah-beyaz görsellerin eşlik ettiği metin bir bütün olarak kapitalizm eleştirisi şeklinde gelişiyor. Bazen bir işçinin günlüğü, bazen bir hikaye, bazen tarihsel bir anlatı, bazen de Marksist ekonomi politiğe giriş niteliği tadında...
OLUMSUZLUK VE DEVRİM [Adorno ve Politik Eylemcilik], Derleyenler: J. Holloway, F. Matamaros, S. Tischler, Çev. Kutlu Tunca, 261sayfa, 22,00 TL
Doğrudan Adorno hakkında yazılan bir kitap değilse de bu, Adorno ve onun özelinde Eleştirel Kuram\\`ı yeniden ve bir başka bağlamda güncelliyor. Adorno\\`nun “nefret” ettiği ve 1968 sonrasından başlayarak onu “akademik bir biblo”ya dönüştürmüş “kültür sanayi”nin “Adorno”sunu değil; ya da Amerikan üniversitelerinin “yazınsal” bir egzersize dönüştürdüğü “Adorno”yu da değil; tam “burada ve şimdi”, küresel “kapitalizm hapishanesi”ne karşı gezegenin her tarafında yükselen “hayır!” çığlıkları arasında yankılanan bir Adorno\\`yu güncelleştiriyor: bir “olumsuzluk” olarak Adorno. Özdeşin/Kimliğin sınırlarını infilak ettiren küresel direnişler bağlamında “preguntando caminamos” (sorarak yürüyoruz) ilkesiyle yola çıkan bu çalışma, bütünlüğün eleştirisinden tikele/farklılığa, isyancı öznelliklere; gündelik hayatın diyalektik karnavallarından aşka, cinselliğe; bellek ve direniş temelli kümelenmelerden sanata, mimesise ya da kavramın eleştirisinden “kavramda kavramsal olmayanın kurucu rolü”ne uzanan hatlarda “olumsuz”un, “reddediş”in ve “hayır!”ın izlerini sürüyor.
H YAYINLARI
HÜSEYİN VASSAF MEVLİD ŞERHİ, Hazırlayan: Mustafa Tatcı-Musa Yıldız-Kaplan Üstüner, 664 Sayfa, 35,00 TL
Hüseyin Vassâf Bey, yazmış olduğu eserleriyle Türk-İslâm kültürüne önemli hizmetlerde bulunmuş tasavvuf tarihçilerimizdendir. Daha ziyade, “Sefine-i Evliyâ” adlı sûfiler tezkiresiyle tanınan müellifin, önemine binaen bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış eserlerinden birisi de, Süleyman Çelebi Hazretlerinin yaklaşık 600 yıldan beri okunagelen Vesîletü’n-Necât adlı meşhur Mevlid-i Şerîf’inin şerhidir.
Gülzâr-ı Aşk, Süleyman Çelebi’nin Mevlid’i hakkında yazılmış bilinen en geniş ve en önemli şerhtir. Hüseyin Vassâf, eserinde Süleyman Çelebi’nin Vesîletü’n-Necât’ının her beytini -bazı istisnalar dışında- tek tek açıklamıştır. Beyitlerde geçen dinî ve tasavvufî terminolojiyi ana kaynaklardan faydalanarak açmış, bu arada söz konusu kavramlarla ilgili gramatikal ve kültürel birikimini en ince ayrıntısına kadar anlatmıştır. Bu özelliğiyle \\\"Gülzâr-ı ‘Aşk\\\", bir başucu kitabı niteliği taşımaktadır.
KUBBEALTI YAYINLARI
SÜHEYL ÜNVER`İN KONYA DEFTERLERİ, Haz: Gülbün Mesara ve Mine Özen, 272 Sayfa, 40,00 TL
Süleymâniye Kütüphanesi`nde bulunan A. Süheyl Ünver\\`in 1955-66 yılları arasındaki Bursa gezileri için hazırladığı 23 adet defterden seçilen bazı yazılar ve suluboya resimlerle, bu şehrin yakın tarihine ait çok değerli belgeler yer almaktadır.
O DA BANA KALSIN, Sâmiha Ayverdi, 406 Sayfa, 14,00 TL
Bu kitap, 1949 – 1989 yılları arasında Sâmiha Ayverdi ile yapılan röportajları, verilen anket cevapları ile konferans ve radyo konuşmalarını ihtiva etmektedir. Eserde yazarın edebi hayatı ile konuşmalarının tafsilatlı bilgileri yanında tarihimiz, kültürümüz, aile yapımız ve bir çok sosyal konuda fikir ve görüşleri yer almaktadır.