Satış süreçlerinin sahada aktif ve etkili olarak kontrol altında tutulması saha satış yönetimi olarak adlandırılır. Depo ile sahada aktif tüm satış noktalarının entegre edildiği sistem ile saha operasyonlarının başarı oranı artar. Günümüzün yüksek rekabet ortamında öne çıkabilmenin en önemli unsurlarından birisi olarak kabul edilebilir.
Saha satış yönetiminin entegre yapısı ile saha elemanı tarafından depo bilgilerine anlık olarak erişim sağlanır. Böylelikle hem satış şansı arttırılmış olur hem de maksimum müşteri memnuniyeti bakımından önemli kazanımlar elde edilir. Ayrıca sahadaki ekiplerin tüm işlemleri açık ve şeffaf bir şekilde izlenebilir. Bu haliyle sistem iç denetim ve otokontrol fonksiyonu da üstlenmiş olur.
Saha Satış Yönetimi Ne İşe Yarar?
Saha satış yönetimi ile işletme ihtiyaçları doğrultusunda satış raporları hazırlamak, müşteriye veya yönetim kademelerine sunmak mümkündür. Yazıcı ile entegre edilmesi durumunda mobil durumda olan satış elemanı araç içerisinde fatura, sipariş veya tahsilat makbuzu düzenleyebilir. Saha satış yönetimi programının mobil cihazlar üzerinden kullanılabilir olması yaygın erişim imkânı sağlar.
GPS ile konum bilgisi hizmeti veren saha satış yönetimi sahadaki ekiplerin anlık olarak nerede olduğu, görüşme süreleri, duraklama ve koordinat gibi bilgilerinin izlenebilmesini sağlar. Bu detaylar ile yakıt tasarrufu ve personel verimliliği artışı sağlanır. Böylelikle maliyetler azalır ve şirket önemli bir tasarruf şansı elde eder. Anlık olarak stok ve fiyat bilgisine sahip olmak satış yapabilmenin kapılarını açar. Müşteriden sipariş alabilmek kolaylaşır.
Saha Satış Yönetimi Kullanma Avantajları Nelerdir?
Saha satış yönetimi kullanmanın başta gelen avantajlarından birisi satış hedeflerinin yakalanmasına sağladığı katkıdır. Müşteri talepleri hızlı ve doğru şekilde cevaplanır ve bu şekilde sağlanan geri dönüş ile sipariş ve satış rakamları artar. Ayrıca sistemin mobil uyumlu olması dolayısıyla yaygın ve etkin kullanım imkânı elde edilir. Satış görevlisi telefon veya diğer mobil cihazlar ile sipariş alıp, fatura veya makbuz düzenleyebilir.
Satış operasyonu sürecinde hızlı ve etkin çözümlere ulaşabilen müşterilerin memnuniyet seviyeleri artar. Siparişini kolayca verebilen, eksiksiz ve zamanında teslim alan müşteriler işletmenin kazanç hanesine yazılan önemli bir değer olur. Ayrıca müşteri karşısında kendisinden ve firmasından emin olan satış personelinin artan motivasyonu satışa yansır. Saha satış yönetimi ile sağlanan etkinlik şirket karlılığı bakımından önemli kazanımlar elde edilmesini sağlar. Entegre işlemler ile işletmenin operasyonel verimliliği artar. Akaryakıt, personel, depo, stok ve dağıtım giderleri bakımından optimal değerler yakalanır.