Burdur'daki Boubon Antik Kenti'nde yasa dışı yollarla çıkarılıp yurtdışına götürülen
Septimius Severus heykeline ait bronz baş, uzun bir aradan sonra ait olduğu topraklara geri dönmeye hazırlanıyor. Danimarka'daki Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi'nde bulunan eser, Türkiye'nin uluslararası iş birliğiyle yürüttüğü çalışmalar sonucunda iade edilecek.
Boubon Antik Kenti ve Kaçırılan Tarihi Eserler
1960’lı yıllarda Boubon Antik Kenti, yoğun kaçak kazı faaliyetlerine maruz kaldı. Bu yasa dışı kazılar, antik kentin kültürel mirasını büyük ölçüde tahrip etti. Kaçırılan eserler, sahte belgelerle İsviçre üzerinden veya doğrudan ABD’ye götürülerek müzelere ve koleksiyonculara satıldı.Boubon kökenli birçok eser, 2021 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi ve Manhattan Bölge Savcılığı iş birliğiyle Türkiye’ye geri kazandırıldı. Bu eserler arasında
Lucius Verus,
Septimius Severus,
Genç İmparator ve
Giyimli Kadın heykelleri, İmparator Caracalla’ya ait iki büst ve dönemin önemli şahsiyetlerine ait beş baş ile bir bronz kadın büstü yer aldı.
Septimius Severus Heykelinin Hikâyesi
Boubon Antik Kenti’nde yasa dışı yollarla çıkarıldığı belirlenen
Septimius Severus heykel başı, yaklaşık 55 yıl sonra Türkiye’ye dönecek. Heykelin tarihi yolculuğu, 1970 yılında sanat simsarı Robert Hecht Jr.’ın eseri Danimarka’daki Glyptotek Müzesi’ne satmasıyla başladı.Robert Hecht Jr., 1960’lı yıllarda Türkiye kökenli eserlerin yasa dışı ticareti nedeniyle “istenmeyen kişi” ilan edilmişti. 1995 yılında İtalya’da bir araba kazasında ele geçirilen belgeler ve fotoğraflar, Hecht’in yasadışı ağını gün yüzüne çıkardı. Bunun sonucunda Hecht, 2004 yılında 10 yıl hapis cezası ve 10 milyon Euro para cezasına çarptırıldı. Hecht, 2012 yılında hayatını kaybetti.
1979 yılında, Septimius Severus’a ait bronz baş, hala yurtdışında bulunan heykel gövdesiyle Glyptotek Müzesi’nde birleştirildi. Prof. Dr. Jale İnan, eseri yerinde inceleyerek Boubon kökenli olduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya koydu. Jale İnan’ın çalışmaları, eserin Türkiye’ye iadesi için hazırlanan dosyada önemli bir dayanak oluşturdu.Boubon Antik Kenti’nden çıkarılıp dünyaya yayılan eserlerin Türkiye’ye dönmesi, yalnızca bir iade süreci değil, aynı zamanda kültürel mirasın korunması adına önemli bir zaferdir. Septimius Severus heykelinin bronz başının dönüşü, tarihi eser kaçakçılığıyla mücadelede uluslararası iş birliğinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.