Yusuf Çifci yazdı
Seyahat planlaması yapmak seyahatin kendisi kadar önemli bir ayrıntı. Gidilecek yerle ilgili araştırma yapmak, yurt dışı ise vize işlemlerini halletmek, uçak biletlerini temin etmek hem zaman alan bir iş hem de maddi olarak bir dizi külfeti beraberinde getiriyor. Türkiye gibi bir ülke için zaman kavramından ziyade maddiyat daha önemli bir konu. İnsanların sanırım en az bütçe ayırdıkları alanlardan bir tanesi seyahat. Genellikle seyahat kavramımız sınırlı. Bayramlara, yaz tatillerinde memlekete gitmek başlıca seyahat aktivitemiz. Hâlbuki gerek Türkiye’de gerekse dünyanın farklı ülkelerinde görülmeye değer nice güzellikler var. Tabii, istekli olanların da en büyük sorunu bütçe. Ev kirası, faturalar, kişisel harcamalar derken seyahat için geriye pek de bir para kalmıyor.
Aslına bakarsanız seyahat kavramı bende yeni yeni oluşuyor. Kendime hep sorduğum bir soru var: Ben tatili mi yoksa seyahat etmeyi mi seviyorum? Yani, deniz kenarında uzanıp güneşlenmek mi beni mutlu ediyor yoksa; yeni yerler, tarih, kültür mü beni cezbediyor? Galiba yanıtım net: Ben seyahat seviyorum. Uzun bir gezginlik maceram yok. Bugüne kadar Türkiye içinde 75 şehir, yurt dışında ise henüz 6 ülkeye seyahat edebildim. Haziran ayına kadar 7 ve 8. ülkelerin de planını yaptım.
Genellikle arkadaşlarım bu geziler için nasıl zaman ve para bulabildiğimi sorarlar. Hem gazetecilik hem de öğretmenlik yapıyorum. Yani zaman ve bütçe anlamında pek de çok alternatifim yok. Bu yazıda kendi seyahat tecrübelerimden yola çıkarak özellikle seyahat etmeyi isteyip yeterli bütçeyi bulamayanlar için “Seyahat bütçesi nasıl oluşturulur?” sorusuna cevap aramak istedim.
Seyahatte ilk adım: Kumbara
Kumbarada para biriktirmek için yaşımızın epey geçtiğinin farkındayım. Yaşımıza uygun olarak gayet de banka hesaplarımızda para biriktirebiliriz. Bunun yanında ben kumbarada para biriktirdiğimde kendimi daha motive olmuş hissediyorum. Zaman zaman cebimdeki bozuk paraları yahut kâğıt paraları kumbaraya atıyorum.
Bu para atma eylemi cebimdeki fazlalıkları biriktirmek şeklinde olduğu gibi zaman zaman da para biriktirmek için kendime bahaneler üretiyorum. Örneğin güneşli havalarda yürüyebileceğim bir güzergâhtaysam toplu taşıma yahut taksi kullanmayıp ulaşım için ayırdığım parayı kumbaraya atıyorum. Hem spor yapmış oluyorum hem de kumbaramda seyahat için para birikmiş oluyor.
Seyahatte ikinci adım: Tüketim kültürünü değiştirmek
Günümüz dünyasında tüketim büyük bir problem. Her an tüketim halindeyiz. Bu tüketimi kimi zaman gerçekten ihtiyacımız varken yaparken kimi zaman da keyfi bir aktivite olarak görüyoruz.
Ben seyahat bütçesi oluştururken elimden geldiği kadar tüketim alışkanlığına dikkat ediyorum. Söz gelimi bir alışveriş sitesinde çok beğendiğim bir ürünü görmüşsem bu ürünü hemen almıyorum. Ürünü sepetime ekliyorum ve iki gün sonra sepetime gidip bir soru soruyorum: Bu ürüne gerçekten de ihtiyacım var mı? Genellikle cevabım “hayır” oluyor. Bu ürün için ayırdığım parayı da seyahat bütçeme ekliyorum.
Seyahatte üçüncü adım: Evde tüketmek
Seyahat planlamasında uyguladığım bir diğer yöntem ise olabildiğince az dışarıda yiyip içmek. Yemeklerimi evde yaptığım gibi kahvemi de evde demleyip termosa koyuyorum. Bu sayede dışarıda üç dört katı harcayacağım parayı dörtte birine düşürüyorum. Dışarıda alabileceğim bir kahve ortalama 25 TL’den başlarken evde yaptığım kahveyi 5 TL’ye mal edebiliyorum. Bu sayede de seyahat bütçeme ilave para gelmiş oluyor.
Seyahatte dördüncü adım: İkinci el ekonomisi
Ben günlük hayatta çok fazla alışveriş yapan bir kişi değilim. Giydiğim bir kıyafeti defalarca giyebilirim. Buna rağmen kullanmadığım yahut elimde fazla olan bir ürün varsa bunu da ikinci el sitelerinde satışa çıkarıyorum.
Ayrıca roman gibi bir kez okunduğunda yıllarca kitaplığımda kalan kitapları da yine satışa çıkararak seyahat bütçeme kaynak oluşturuyorum.
Seyahatte beşinci adım: Seyahati aylar öncesinden planlamak
Seyahat planlaması için önemli ayrıntılardan biri seyahati çok önceden planlamak. Uçak biletlerinin uygun oluşu seyahat planlaması için önemli. Uçuş tarihi yaklaştıkça biletlerin artmasından kaynaklı olarak biletler ne kadar önce alınırsa o kadar ucuz oluyor.
Ayrıca hava yolu firmalarının kampanyalarını takip etmek de seyahat planlaması adına önemli.
Seyahatte altıncı adım: Teknoloji kullanımı
Hava yolu firmaları genellikle çerezler kullanırlar. Baktığınız bir bilete daha sonra tekrar tekrar bakarsanız o bilet fiyatının arttığını göreceksiniz. Bu yüzden çeşitli uygulamaları kullanmak yahut çerezleri silmek ve gizli pencereden girmek gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.
Ayrıca en ucuz seçenekleri bulmak için de Google Flights gibi uygulamalardan da yararlanabilirsiniz.
Seyahatte yedinci adım: Couchsurfing
Seyahat yaparken en çok para harcadığımız alanlardan bir tanesi konaklama. Konaklamayı ucuza hatta bedavaya getirmenin bir yolu var: Couchsurfing
Couchsurfing denilen sosyal ağda gezginler, dünyanın farklı ülkelerinde birbirlerini ücretsiz olarak konuk ediyorlar. Eskiden couchsurfing ücretsiz bir platformdu ama yapılan son güncelleme ile birlikte ücretli hale geldi. Yaklaşık 90 TL gibi bir ücret ile Couchsurfing’e üye olup sosyal ağa dahil olabiliyorsunuz.
Aşağıdaki yazıda İran gezimi Couchsurfing üzerinden planlamamı ve Couchsurfing mecaramı okuyabilirsiniz.
Benim seyahat öncesi ve seyahat sırasında bütçe oluşturma yöntemlerim böyleydi. Sizin de yönteminiz varsa yorum bölümüne yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.