Hatırlanacağı üzere 1 Mayıs 2015 tarihinden geçerli olmak üzere pazarlama ve tanıtım amaçlı SMS, e-posta ve sesli aramaların izinsiz olarak yapılması yasaklandı.
Böylelikle iletişim araçlarımıza bir şekilde ulaşan ileti ve aramalardan kurtulmuş olacaktık. Örneğin bir ikindi vakti telefonumuza gelen cinsel sağlık ürün mesajını bir daha almayacaktık. Uzun bir toplantının ortasında acı acı çalan telefonu açtığımızda muhtemelen sattığı ürünün ne olduğunu bilmeyen 'hanfendi'ye zaten yeteri kadar kilolu olduğumuzu ve dolayısıyla kilo alma ile ilgili bir ürünü kullanmaya ihtiyacımızın olmadığını anlatmak zorunda kalmayacaktık. Olmayan çocuğumuzu dershaneye kaydettirmek için aranmayacak, mail kutumuz hiç ilgimizin bulunmadığı binlerce maille dolmayacaktı. Olmadı. Mutluluğumuz bir hayalin kabusuyla sonlandı.
1 Mayıs tarihinden itibaren daha da çok mail aldık, daha çok arandık. Mail ve SMS atan, arayan firmalar yeni kanundan bahsedip bir daha mail alıp almak istemediğimizi sordular. Hayır, dedik. Yine sordular. Yine "hayır" dedik, yine sordular. Baktılar ses eden yok eski tas, eski hamam...
Hiçbir Şeyin Değişmediği Süreç Nasıl İşledi?
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun 23 Ekim 2014 tarihinde TBMM’de kabul edildi ve 5 Kasım 2014’te Resmi Gazete’de yayımlandı. 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 1 Mayıs 2015 tarihinde ise yürürlüğe girdi.
Bu süreçten sonra istenmeyen içeriklerle ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı şikayetleri yazılı olarak, ıslak imzayla kabul etmeye başladı.
Bir süre bu şekilde bir süreç yürüten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 15 Temmuz 2015 tarihinde http://tiss.gtb.gov.tr/ sitesi üzerinden Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi'ni kurdu.
Bir Avunma Sitesi: Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi
Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi başvuru sırasında kullanıcıların işlerini kolaylaştırmak amacını taşıyordu. -Ki aslında doğru da...- Kullanıcıların T.C. kimlik numarası ile giriş yaptığı sistem üzerinden kolaylıkla şikayet başvurusu yapılabiliyor.
Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi'nde şikayetler şöyle yapılıyor:
T.C. kimlik numarası, ad-soyad, imza, iş veya ikametgâh adresi, kendinize ait telefon numarası / elektronik posta adresi, abonesi olduğunuz GSM operatörünün adı/ elektronik posta hizmeti sağlayan işletmenin adı, iletiyi gönderenin numarası/ elektronik posta adresi, bulunmaması halinde marka veya işletme adı gibi içerikte yer alan bilgiler, iletinin gönderilme tarihi ve saati yer alacak şekilde varsa iletinin basılı veya görsel bir örneğinin söz konusu başvuruya eklemeniz halinde kolaylıkla başvuru yapmış oluyorsunuz.
Başvuru işlemi yaklaşık olarak 15 dakika sürüyor. Şikayet başvurunuzu tamamladığınızda önce derin nefes alıyorsunuz ve sonrasında da beklemeye başlıyorsunuz.
Eğer ki yakın bir tarihte sonuç bekliyorsanız yanılıyorsunuz, çünkü şikayetinizin incelenmesi biraz zaman alıyor.
Örneğin benim aşağıda da göreceğiniz üzere 22.08.2015 17:22 tarihinde gerçekleştirdiğim başvuru üzerinden iki aydan fazla bir süre geçmesine rağmen henüz "Yeni Kayıt" olarak görünüyor sistemde.
Herkesin Başında Bu Dert Var!
AA kaynaklı bir habere göre, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun kapsamında 15 Temmuz'dan 20 Ekim itibarıyla şikayet sistemi üzerinden yapılan başvuru sayısının 109 bin 185'e ulaştığını söylemiş. Bu konuda ne kadar üşengeç olduğumuzu düşündüğümüzde aslında bu rakamın bir rekor olduğu ortaya çıkar.
Evet, süreç kısaca böyle. Her zaman olduğu gibi güzel fikirler sistemin bir yerinde takılıp kalıyor. İzinsiz reklam ileti ve aramaları maalesef ki bu aşamada çözümsüz.... Ya Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi'ne şikayetlerimizi bildireceğiz ya da cinsel güç arttırıcı SMS'leri almaya devam edeceğiz.
Hangi tarafın ağır bastığını herkes biliyor.